Organische vs. anorganische groei: wat is de beste strategie voor jouw bedrijf?

Kennis

Inleiding

Als bedrijf is groei essentieel voor je succes. Groei geeft je financiële zekerheid, helpt je relevant te blijven voor je doelgroep, en maakt je bedrijf aantrekkelijker wanneer het tijd is om te verkopen.

Maar wat is de beste manier om te groeien? In dit artikel ontdek je wat het verschil is tussen organische en anorganische groei, wat hun voordelen zijn, en hoe je beslist waar jouw bedrijf zich best op focust.

Wat is het verschil tussen organische en anorganische groei?

Organische groei betekent dat je je bedrijf uitbreidt door nieuwe producten te ontwikkelen, je klantenbestand uit te breiden, nieuwe markten te betreden en je omzet te verhogen. De snelheid van je groei wordt hierbij bepaald door je middelen - tijd, geld, bekwame werknemers en partners… Bij anorganische groei daarentegen wordt je bedrijf in één keer aanzienlijk uitgebreid door fusies en overnames.

Wat zijn de voordelen van organische en anorganische groei?

Omdat organische groei sterk afhankelijk is van je eigen middelen - tijd, geld, gekwalificeerde medewerkers en partners… - is het relatief voorspelbaar en duurzaam op lange termijn. Je behoudt ook de controle over het tempo en de richting van je groei. Een ander belangrijk voordeel van organische groei is dat het een aanpak met een laag risico is, omdat er geen grootschalige investeringen of overnames nodig zijn die onvoorziene complicaties met zich mee kunnen brengen.

Anorganische groei kan je bedrijf helpen om snel te groeien door je klantenbestand, productlijnen en marktaanwezigheid uit te breiden. Je krijgt ook toegang tot nieuwe middelen en capaciteiten - technologie, talent, kapitaal... - die je groei verder kunnen versnellen. Ten slotte helpt anorganische groei je om je activiteiten te diversifiëren en je afhankelijkheid van één product of markt te verminderen.

Welke strategie past het best bij je bedrijf?

Of je bedrijf zich moet richten op organische of anorganische groei hangt af van jouw specifieke situatie:

  • Welke middelen heb je in je bedrijf en welke strategische partners kunnen je helpen om de gaten op te vullen?
  • Hoe concurrerend is jouw markt? Hoe snel wil/moet je je concurrenten voorblijven?
  • Wat zijn je doelstellingen op lange termijn? Waar wil je naartoe en waarom?
  • ...

Deze en andere vragen kunnen je helpen beslissen welk pad je kiest, al is het belangrijk om op te merken dat organische vs. anorganische groei geen of-vraag hoeft te zijn. Als je bijvoorbeeld overweegt je bedrijf binnen een paar jaar te verkopen, kan anorganische groei de beste manier zijn, maar in de meeste andere gevallen zal een combinatie van beide het beste resultaat opleveren.

Waar wil je naartoe?

Vind je het moeilijk om te beslissen over de beste groeiaanpak voor jouw bedrijf? Of ontbreekt het je aan de juiste vaardigheden en expertise om de wielen in beweging te zetten? Equals Three helpt je graag met strategie, design, marketing en financiële services. Vraag vandaag nog jouw growth scan aan en krijg advies op maat over hoe je je bedrijf kunt laten groeien!

Neem contact op